csütörtök, 22 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

A kékzöld algák

1524-ben egy misszionárius feljegyzései alapján a Mexikóban élő indiánok a vízből gyűjtöttek élelmiszert. Ezek bizony nem halak, hanem növények voltak, méghozzá algák. Az indiánok nagy mennyiségben és előszeretettel fogyasztották a vitamindús táplálékot, mint afféle természetes étrendkiegészítőt.

A konyhaművészetben is megjelentek az algák, ott főként nagyobb méretűek, amik elengedhetetlen hozzávalóivá váltak a szusi tekercseknek. Az ázsiai népek régóta fogyasztják az algákat. Náluk ez egyfajta csemege, snack, amit besózva is szívesen rágcsálnak.

Az étrendkiegészítőként főként a mikro algák terjedtek el.  A kék és zöldalga fogyasztása valószínűleg szintén több évszázados múltra tekint vissza. Egy 20. századi beszámoló értesít arról, hogy a Szahara déli részén, a kisebb-nagyobb, lúgos vizű tavak felszínén egy  zöld hártyaszerű réteg található, amit a helyiek dihének hívnak. A dihét, későbbi nevén spirulinát az emberek lepényként és szószként fogyasztottak.  Hogy ezek a népek és ugyanígy az indiánok és a víz közelében élő ázsiaiak tudták-e hogy milyen értékes összetevőket tartalmaz csemegéjük? Valószínűleg igen. Magukon is érezhették jótékony hatásukat, amit később vizsgálatok sokasága bizonyított be.

A Spirulina elnevezést onnan kapta, hogy a soksejtű fonal teljes hosszában spirálszerűen feltekeredik, és rendszerint 5-7 csavarulatból áll. Nagyjából egyenlő távolságokra elhelyezkedő keresztfalak osztják sejtekre. A Föld legősibb élőlényei közé tartozik, már 3,6 milliárd évvel ezelőtt is létezhetett. A meleg, lúgos kémhatású tavak planktonját alkotta, és oxigéntermelése révén részt vett a Föld légkörének kialakításában.

Bővebben...

Klorofill az egészségügyi csoda! 2.rész

 Klorofill a zöld színezőanyag (folytatás)A klorofill elősegíti a vörösvérsejtek termelését, és jó hatással van az emésztésre, a hormonháztartásra, valamint gátolja számos betegség (anémia, ateroszklerózis, magas vérnyomás) további romlását. Az anyagcseréhez szükséges összes anyag – mint amilyen a fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, enzimek, ásványi anyagok, nyomelemek és más biokatalizátorok – mind a klorofill tevékenységének köszönhetően válnak energiahordozókká. Három alapvető értékkel bír a klorofill: napenergiát tartalmaz, oxigént és sókat hordoz, valamint aktiválja a kémiai energia hordozóit, a hormonokat és a kiválasztást.

A klorofill segíti a vérképződést és a vértisztítást, stimulálja az anyagcserét és a sejtlégzést. Ennek köszönhetően jótékonyan befolyásolja a sejtek élettartamát és a regenerációs folyamatokat, lassítva az öregedést. Támogatja ezen túl az agy, az idegrendszer, a hormonháztartás és a testfolyadékok fiziológiai egyensúlyát is. A szervezet számos folyamatában részt vesz a klorofill: emésztésnél kiegyensúlyozza az emésztésben részt vevő folyadékokat, segíti a roncsolódott májsejtek regenerációját, elősegíti az összes szervben a keringést, támogatja a gyógyulási folyamatokat, megelőzi a túl magas pepszintermelődést (ami gyomorfájást okozna), lassítja és megnyugtatja a szívet, miközben az egyenletes szívritmust is elősegíti.
Dr. Gruskin, a Temple Egytem Kísérleti Patológia és Onkológia részlegének vezetője azt feltételezte, hogy „a klorofill megfigyelt tulajdonságai abból fakadnak, hogy megerősíti a sejteket fiziokémiai úton, és megakadályozza a sejtfalak baktériumok és azok enzimeinek általi felemésztését.” 

Bővebben...

Chlorella- A természet méregtelenítő szere

 Az emberiség civilizációs és technikai fejlődése az elmúlt ezer évben elképesztő fejlődést mutat. Csak az utóbbi 20 évben olyan technikai újdonságok jelentek meg, amikről a 90-es évek embere még álmodni sem mert. A fejlődésünk azonban több területen súlyos károkat okozott és olyan betegségek és egészségügyi problémák ütötték fel a fejüket, amiktől 100 éve még nem kellett tartania az embernek. Igaz ismert volt már akkor is például a rákos megbetegedés, de semmiképp nem számított népbetegségnek. Ma több divathullám van. A laza- „mindent szabad”- hedonista életmód során tömegével kerülnek az emberi szervezetbe a méreganyagok.

Azonban a bio és reform táplálkozás felelős életvitele mellett is szinte lehetetlen, hogy ne vigyünk különféle mérgeket a szervezetbe. Mondhatnánk, hogy arra vannak a méregtelenítő szervek, hogy ezekkel megbirkózzanak, de sajnos modern életünk ilyen szintű negatív hatásaira és anyagaira nincs felkészülve az emberi szervezet. A természet rendkívüli ajándéka, hogy ha felmerül egy probléma, arra mondhatni minden esetben szolgál megoldással. Ebben az esetben feltétlen érdemes figyelmet fordítanunk egy gömbalakú kis egysejtű növényre, akit chlorellának hívnak.

Ez a növény rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban és enzimekben, valamint más mikroelemekben (ásványi anyagokban), növényi rostban, klorofillban és például karotinoidokban is. Egyes kutatások arra mutattak rá, hogy az összes növény közül a chlorella tartalmazza a legtöbb klorofillt, illetve jelentős arányban tartalmaz B-, C- és E-vitaminokat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint nyomelemeket: vas, mangán, cink, réz, kobalt. Miért fontos a magas klorofill tartalom? Azért, mert ez a leghatékonyabb tisztító és méregtelenítő anyag a szervezetünk számára. A chlorella fő küldetése az emberi szervezetben, annak rendkívül hatékony méregtelenítése. Ezen belül is a nehézfémektől szabadít meg minket kúraszerű használattal.

Tovább a cikkhez...

Újjáéledés csírákkal 2.rész

A csírafogyasztás kedvező hatásai egészen rendkívüliek. Ezt orvosi kutatások egész sora igazolja. Cikkünkben most megnézünk néhányat!

Vegyük szemügyre először is a csírák vitamintartalmát, mely igen kiemelkedő minden növényi táplálék között. Dr. Burkholder, a Yale Egyetem kutatója gabonák és hüvelyesek B-komplex vitamintartalmát vizsgálta a csírázás során.

Ennek során megállapította, hogy a búza B2-vitamin-tartalma néhány nap alatt 400%-kal, B1-vitamin-tartalma 29%-kal nőtt. A zab B2-vitamin-tartalma a csírázás alatt 1450%-kal nőtt.

A B-vitaminoknak jelentős szerepe van az idegrendszer és a lelki működés, valamint az emésztőrendszer megfelelő működésében. Hasonló drámai növekedés tapasztalható az A-vitamin előanyagát adó karotin esetében is, melynek mennyisége a csíráztatás során a búza esetében megduplázódott, a Bansey szójabab esetében pedig 72 óra alatt 3,4-szeresére nőtt.

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a látás, a haj, a bőr és a fogíny egészségében. Dr. C. W. Bailey, a Minnesota Egyetem kutató munkatársa az immunitás szempontjából rendkívül fontos C-vitamin mennyiségét figyelte, és a csírázás kezdeti szakaszában 600%-os növekedést tapasztalt. A kapott értékek nem csak növekedésüket tekintve, hanem abszolút értékben is kimagaslóak. Joggal összegzi tehát Dr. Burkholder tapasztalatait a következőképpen:

„Ha a csíráztatott magok tápértékét vitamintartalmuk és a készen elérhető aminosavtartalmuk alapján kellene megítélni, rájönnénk, hogy annak, hogy a keleti népek étrendjében naponta szerepelnek a csírák, azok bőséges tápanyagtartalma az alapja, és a nyugati étrendben is széles körben kellene alkalmazni őket."

Bővebben...

BIO Spirulina a természetes táplálék-kiegészítő

A spirulina egy tápanyagokban rendkívül gazdag algafajta,  mely mint „szuperétel” az egyik legrégebben forgalmazott természetes táplálék-kiegészítő.  Kiemelkedő a fehérjetartalma, így fontos alapvető aminosavakhoz juttatja a szervezetet, emellett igen jelentős a B-, C- és D-vitamin tartalma is. Gazdag ásványi anyagokban, valamint nagy mennyiségben tartalmaz enzimeket és klorofillt is. Már egyes ősi kultúrákban is fogyasztották a „zöld aranyat”, az utóbbi évtizedekben azonban számos helyen mesterségesen is elkezdték termeszteni eme igen értékes algafajtát. Cégünk, a BiOrganik Kft., csak biotermesztésből származó, kiváló minőségű spirulina-termékeket forgalmaz!

A spirulina kedvező hatásai  igen sokrétűek, tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy általános egészségjavító, roboráló és egészségmegőrző hatással bír. Néhány kedvező hatás a legfontosabbak közül:

- immunrendszer-serkentő és erősítő hatású,

- gyulladáscsökkentő,

- segít megelőzni a daganatos betegségeket,

- csökkenti a lipid- és koleszterinszintet,

- normalizálja bélflórát, antibakteriális hatású,

- hozzájárul a szervezet lúgosításához,

- fokozza a termékenységet és segíti a várandósság egészséges lefolyását,

- tartalmaz "boldogsághormont", mely a szellemi teljesítőképességre is serkentőleg hat, illetve

- könnyen emészthető, szerves vas forrása.

Bővebben...

Klorofill az egészségügyi csoda! 1.rész

A klorofill (chloros = zöld, phyllo = levél) egy összetett, sok nyomelemet tartalmazó magnéziumkötés, amely szerkezetében rendkívüli módon hasonlít az emberi vérben megtalálható hemoglobinhoz , azzal a különbséggel, hogy a hemoglobinban a magnézium helyett vas van. Akár ikreknek is tekinthetjük őket.
A zöld levélben nagy mennyiségben van jelen a magas vastartalmú kloroplasztisz, amely a sejtmaghoz hasonlóan a protoplazmában található.
Egy fehérjeszerű anyagból áll, amelyben a klorofill kis magok formájában fekszik. Maga a klorofill az életképes levél alapfeltétele.

A klorofill-molekula magja
1913-ban Richard Willstätter disszertációt írt a klorofillról. Ebben elmagyarázza, hogy a klorofill a benne tárolt napfény segítségével képes a halott anyagból élőt építeni. 1915-ben a klorofill-molekula felépítésének vizsgálatáért Nobel-díjat kapott. A szintén Nobel-díjas Dr. Hans Fischer pedig arra jött rá, hogy a zöld levelek kémiája megegyezik a hemoglobinéval. A klorofillok olyan magnézium-komplexek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a fotoszintézishez, azaz a fényből való energiakinyeréséhez.


A kloroplasztitok a vastartalmuknak köszönhetően képesek a fényenergiát felvenni – és bizonyos reakcióközpontokon keresztül – elektromos áramként továbbítani és tárolni. Ezek tehát apró fénygyűjtő központok, amelyek a klorofillrészecskékben megtartják a napfény energiáját, és párhuzamosan az emberi szervezet számára feldolgozható, energiában gazdag elektronformába alakítják át.

Bővebben...

 

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk, hogy komoly igazságtartalma lehet.Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...