csütörtök, 22 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Az édesvízi ''szuperételek'' felfedezése

 

Egy új sorozatot indítunk útjára a témában, ezúttal Dr. Connie Kennedy tollából. A szerző a kaliforniai Innate Gyógyközpont alapítója, írása a világszerte ismert Hippokrates intézet magazinjában jelent meg. Egy újabb írás az algák csodálatos jellemzőiről!...

A Hippocrates Gyógyközpontban a szuperételekkel való kezelés a gyógyprogram központi eleme. Ez a cikk a tápanyagban gazdag édesvízi növényekről szól: az AFA-algáról (Aphanizomenon flos-aquae), a spirulináról és a chlorelláról.

A hétköznapi szóhasználatban az olyan ételeket, mint a zabkása vagy fekete áfonya szokták „szuperételek”-nek nevezni. Néhány ilyen növénynek valóban különlegesen magas a tápértéke, szuperételnek azonban azt az ételt nevezhetjük, mely rendkívül „tápanyag-sűrű”, és több jótékony egészségügyi hatással is bír.

Az emberek könnyen gondolhatják, hogy az édesvízi szuperételek nagyon hasonlítanak egymásra, azonban hatalmas különbségek vannak közöttük. Mindannyian tudjuk, hogy a zöldségeknek különféle gyógyító hatása van – más a répának, és megint más a brokkolinak. Tudjuk, hogy sokféle zöldséget kell ennünk ahhoz, hogy a tápanyagokhoz teljes körűen hozzájussunk. Senki sem enne csak egyféle zöldséget, és ugyanez vonatkozik az említett édevízi növényekre is. Következzék tehát a spirulina, a chlorella és az AFA összehasonlítása!

Spirulina

A spirulina az egyik legrégebben fogyasztott „szuperétel”. Számos kultúra begyűjtötte a spirulinát a legkülönfélébb felhasználásra. Igen vonzó tulajdonságokkal bír, kiemelkedően magas például a fehérjetartalma, melynek révén fontos és alapvető aminosavakhoz juttatja a szervezetet. Több dietetikus azonban kimutatta, hogy a spirulinának kemény a héja, és ez megnehezíti a felszívódást.

A spirulina fontos forrása a B-vitaminoknak: tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6- és B9-vitamint, valamint jelentős mértékben C- és D-vitamint is. A spirulina felhasználható B12-tartalma azonban túl kevés.

A spirulinát a chlorellához hasonlóan tömeggyártásban termesztik a forgalomba hozatalhoz, ember által kialakított betonaljú tavakban, távol az eredeti otthonától. Ez a két algafajta így azokból az anyagokból táplálkozik, melyeket a termesztők adagolnak neki a termesztés során.

 

Chlorella

A modern kor első szuperétele a chlorella nevű egysejtű, zöld alga volt. A spirulinához hasonlóan a kutatók a chlorella esetében is jelentős fehérjetartalmat mutattak ki, amely elérheti akár az 50%-ot is.

A chlorella számos tápanyag forrása: a fehérjék révén gazdagon tartalmaz alapvető aminosavakat, emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Segíti a szervezetet megszabadulni a mérgező nehézfémektől.

A chlorella emésztőenzimeket is tartalmaz, mint a pepsin, amely segíti a bevitt ételt lebontani. Van továbbá a chlorellában egy bizonyos CGF-nek (Chlorella Growth Factor, chlorella növekedési faktor) elkeresztelt anyag is, melynek sejtregenerációs hatást tulajdonítanak, és sérült szövetek gyógyítására is használják.

 

AFA

Az AFA van a szuperételek piramisának csúcsán, mivel az AFA a leggazdagabb tápanyagban és a legváltozatosabb tápanyag összetétel szempontjából.

Dr. Brian Clement egy vele folytatott interjúban „életadó”-nak nevezte az algát, mivel 10-30-szor annyi tápanyagot tartalmaz, mint a Föld legjobb zöldségei (pl. a kelkáposzta vagy a brokkoli). Azt állítja továbbá:

 „...a legjobb fajta az Oregon állam-beli Klamath-tóból származik. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert a tó annyira gazdag ásványokban, hogy a kis egysejtű azt gondolja magában: „Nem kell annyira megkeményítenem a sejtfalamat, mint a spirulinának.” A spirulinának nagyon kemény a sejtfala, és annak ellenére, hogy tápanyagban gazdag, azt mégsem tudjuk (az emésztés során a szervezet – a szerk.) kinyerni belőle. Ez pont olyan, mintha egy tojást egybe lenyelnénk, és az változatlan formában kijönne a túloldalon.”

Az AFA egy a Klamath-tóból származó algafajta, mely 97%-ban felhasználható a szervezet számára a megfelelő (kíméletes) feldolgozás mellett. Olyan élő étel, amelyet a szervezet azonnal képes beépíteni. Az AFA valóban teljes tápanyagforrás: 60%-a fehérje, és tartalmazza az összes B-vitamint – a B12-őt is beleértve –, valamint az alapvető aminosavakat. Az AFA-ban van egy ún. COX-2 gyulladásgátló szer, amelyet fikocianinnak neveznek. A fikocianin segíti az ízületek egészséges működését és antioxidánsként is hat.

Az AFA-t „érezd jól magad!”-ételnek is nevezik. Az AFA kiváló forrása a PEA nevű vegyületnek (fenil-etil-amin), amely szer elősegíti a kiegyensúlyozott lelkiállapotot és a szellemi éberséget, frissességet. A PEA-t az agy bocsátja ki, amikor szeretet élünk át, örömteliek vagyunk, illetve sportolást követően. A depresszióval és figyelemzavarral küzdő embereknél a PEA mennyisége a szervezetben általában kevés. Ha szájon át vesszük be az algát, akkor a PEA azonnal hozzáférhető válik az agy számára.

 

 

BiOrganik Online kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

Vegan whole food trader

ÖKOpiac MOM kulturális központ:

1124 Budapest, Csörsz utca 18.

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Piac nyitva tartás: Szombaton 06.00-13.00

Vasárnap - Péntekig Zárva

 

 

 

 

 

 

BiOrganik Online kft

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

raktár / telephely:

1097 Budapest, Gubacsi út 47.

 

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Nyitva: H-Cs 07.00 - 12.00 / 13.00 - 15.00

Péntek: 07.00 - 12.00 / Du.: Zárva

Szombat - Vasárnap: Zárva